Da jeg var på ferie i sidste uge, kom det til en debat om hvordan man bør opbevare sine tomater, og så fik jeg ideen til at jeg måtte skrive om det herinde:

 

  • Agurker: skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe.
  • Græskar, hokkaido, spaghettisquash: opbevares tørt, f.eks. i en skål i køkkenet.
  • Kartofler: skal have det tørt, men køligt (5-10 grader) og mørkt. F.eks. i en flamingokasse på et koldt cementgulv i garagen eller på altanen med nogle aviser over. Lys får kartoflerne til at lave grøn hud. Samtidig med den grønne farve producerer kartoflen ganske små mængder af giften solanin, som især små børn ikke kan tåle.
  • Krydderurter i potte: er lette at holde og skal blot vandes rigeligt. Hvis du ikke begår “voldhugst” på potten, kan den som regel holde længe (du kan også – plante dine egne 🙂 )
  • Krydderurter i bundter: skal behandles mere forsigtigt. Et bundt dild skal f.eks kun have et par dråber vand for at holde sig fugtigt. Skyller du det kan det kun holde sig få dage. Opbevar det i en plastpose i køleskabets grøntskuffe og kig til det med jævne mellemrum. Persille, rucola, kørvel og andet kryddergrønt i bundt skal ligeledes i en plastpose og i køleskabet.
  • Kål: skal gemmes i en plastpose i køleskabet. Kan genoplives ved at skære den yderste tørre skive af stokken og lægge kålet i en dyb tallerken med koldt vand. Opbevar i plastpose i køleskabets grøntskuffe.
  • Løg/hvidløg: skal have det tørt – knastørt, gerne oven på fyret eller i en skuffe i køkkenet. Aldrig i en plastpose og slet ikke i et fugtigt køleskab. Om sommeren kan friske løg dog godt kommes i køleskab, hvis man ikke ønsker, de skal tørre.
  • Peberfrugt: skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe.
  • Rodfrugter: skal i en plastpose for at forhindre udtørring og ligge koldt – helst i køleskabet ellers udenfor mod nord, eller hvor der er skygge.
  • Salat: skal ien plastpose i køleskabet. Det bedste er at gøre salaten klar med det samme, dvs. tage bladene fra stokken, skylle dem grundigt  og lade dem ligge lidt i vandet for til sidst at lade salatbladene dryppe godt af – brug evt. en salatslynge. Opbevar i en plastpose i køleskabets grøntskuffe. Alternativet er at skylle salathovedet i hel stand og lade det “suge” lidt væde, afdryppe, og så i en pose på køl.
  • Squash/courgette: skal i en plastpose i køleskabets grøntskuffe.
  • Svampe: skal i en plastpose i køleskabet.
  • Tomater : skal i en skål på køkkenbordet og gerne sammen med bananer eller avokado, da frugterne modner hinanden. Tomater i køleskab, mister smag og modningen går i stå.
  • Avokado: må ikke komme i køleskab, da det stopper modningen, og frugten får mørke pletter. Opbevar i en skål på køkkenbordet, gerne sammen med tomater, så frugterne modner hinanden.
  • Bananer: må aldrig komme i køleskab, idet det gør dem sorte. Er bananerne grønne og umodne, modnes de hurtigt sammen med enten andre modne bananer eller tomater og avokado. Modne tomater og bananer udskiller ethylen, som er det stof, der fremmer modningen af umoden frugt.
  • Citrusfrugter: tåler ikke at ligge i en skål fremme i stuetemperatur mere end højst et par dage. Den bedste holdbarhed opnås i plastpose i køleskab eller et andet køligt rum ikke over 10 grader.
  • Melon: har det fint i stuetemperatur og mister smag, hvis den kommes i køleskab. Har man først spist af melonen, kan den derimod kun holde sig i køleskabet.
  • Æbler: har kort holdbarhed ved stuetemperatur. Eventuelt kan man have dem stående i en flamingokasse (overdækket med et tæppe el. lign.) på terrassen eller i garagen, hvis pladsen i køleskabet bliver for trang.
  • Pærer: samme opbevaring som æbler.

Ovenstående råd er gode for at få dine råvarer til at holde længst muligt.

Share
Gode råd til opbevaring af grøntsager

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2017 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins