I morgen skal der laves klejner, dejen er lavet ud fra denne opskrift.

Det bliver så spændende, da det ikke er ud fra den lækre klejneopskrift jeg lavede som barn.

Ingredienser:

  • 6 æg
  • 250 g blødt smør
  • 300 g sukker
  • 1 tsk. friskstødt kardemomme
  • revet skal af enten to citroner eller en citron og en appelsin
  • 4 spsk. fløde
  • 1 kg hvedemel
  • palmin

    Rør æg, sukker, smør, kardemomme og citronskal til en sej masse. Rør så fløde og mel i og rør den jævn. Lad dejen hvile køligt i en time eller to.

    Stil en stak tallerkener i køleskabet. Rul dejen tyndt ud med lidt mel til maksimalt 3 mm og skær den med klejnesporen til aflange rombeformede kager, og skær en ridse i midten af hver kage. Hvis du ikke har en klejnespore, kan jeg garantere, at nærmeste marskandiser har mindst 20.

    Tag kagerne af bordet og træk den ene ende igennem hullet i midten. Det er det, de ikke gider hos bageren, og som faktisk gør en stor forskel.

    Læg klejnerne på de kolde tallerkener, der stilles køligt, mens de andre rulles. Det gør det meget nemmere at håndtere dem, hvis de er lidt stive i det.

    Man skal være to til at bage klejner: en til at koge dem, mens den anden henter nye og passer afdrypningen.

    Smelt palminen i en dyb, og meget stabil, tung gryde. Når den er varm, koger man nogle stykker ad gangen, ikke for mange, for så falder temperaturen, og de klistrer sammen, heller ikke for få, for så tager hele projektet alt for lang tid. Når de er lysebrune, tages de op med en hulske og lægges til afdrypning på bakker eller ovnplader med rigelige mængder køkkenrulle.

    Temperaturen må man prøve sig lidt frem med. Hvis klejnerne bruner for hurtigt, må man køle palminen lidt ned. Hvis de på den anden side steger for langsomt, bliver de for fede. Men ligesom med pandekagebagning er det kun egen erfaring, man kan bruge her.

    Klejner må hellere være lidt for lyse end for mørke.

    Når de er kølet helt af, lægger man dem i lufttætte kagedåser. Kagedåser er som regel bare for gamle og bulede til at være tætte. For dem med bagepapir, så det går op over kanten, og læg bagepapir mellem lagene. Øverst endnu et lag, som også klemmes fast mellem dåsen og låget. Så er den tæt.

    Meget nemme og meget julede småkager. De smager bedst de første 3-4 dage, efter de er bagt, de er ikke langtidsholdbare som brunkager.

Share
Klejner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2017 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins