Jeg sidder for tiden og kigger diverse sider igennem for have viden osv. og tænkte at jeg ville dele denne artikel med jer derude 🙂

HortiVerti – dyrk haven lodret

Af Karna Maj, redaktør af Havenyt.dk, Landsforeningen Praktisk Økologi

HortiVertiJordbær i lodret dyrkning. Foto: Jens Holmegaard

Med mindre man har en stor have, så er haveejere næsten altid på udkig efter nye måder at få plads til flere planter og nye måder at dyrke på. Det gælder ikke mindst alle de, der næsten ingen jord har at dyrke på.

Derfor er dyrkningssystemet HortiVerti, som giver mulighed for at dyrke en lodret have, interessant for alle, der kun har en altan eller en meget lille have. Men også i større haver kan det være interessant, da det kan bruges til forkultivering i drivhuset eller til at dyrke en krydderurtehave på terrassen. Tre stativer kan desuden sættes sammen til en trekant og stå frit på f.eks. en terrasse.

Baggrunden for den lodrette have

HortiVertiTv. kan man se, hvordan systemet sikrer, at potterne er lette at placere, samtidig med at de sidder godt fast. Foto: Jens Holmegaard

HortiVerti er udviklet af Jens Holmegaard, som efter at have dyrket en meget stor have, pludselig stod med en lille have på kun 20 m², hvor planterne gang på gang blev ødelagt af rådyr. Han startede med at eksperimentere med at sætte potter op til en lodret have på husets vægge med armeringsjern og ståltråd, men fandt hurtigt ud af, at svejsningerne knækkede og potterne blæste ned, og det gav for mange skuffelser. Han gik derefter mere systematisk til værks og udviklede HortiVerti. Det færdige system er et gitternet, som kan bære alle typer potter, som er mindre end ca. 2 liter, og som sikrer, at de sidder godt fast og ikke kan blæse ned. Det er varmgalvaniseret, så det ikke ruster.

Horti Verti systemet er foreløbig udviklet i 2 modeller:

  • Lille model med plads til max. 30 urtepotter (90 × 80 cm)
  • Stor model med plads til max. 50 urtepotter (180 × 80 cm)

Nye dyrkningsudfordringer

Lodret dyrkning i potter er selvfølgelig noget helt andet end at dyrke en almindelig have, selv om det er nogle af de samme planter, som kan dyrkes her. Salat, buskbønner, ærter, forårsløg, jordbær, tomater, gulerødder, krydderurter og jordbær er nogle af de afgrøder, som Jens Holmegaard har erfaring med i sit system.

I tidsskriftet Praktisk Økologi 4/2005 fortæller Jens Holmegaard om udviklingen af systemet og hvilke forhold, man skal tage hensyn til, hvis man vil dyrke en lodret have, med hensyn til klima, vanding og dyrkningsjord. Han siger her bl.a.

En lodret have har sine egne forudsætninger, og al din haveviden kan komme i brug, blot med fokus og indsats på andre områder end ved sædvanlig havedyrkning. Du har løftet planterne ud af en del af de økologiske forudsætninger med temperatur, vind og fugtighed som vigtigste vækstvilkår. Du undgår en del jordbårne sygdomme og skadedyr, og ukrudtslugning er begrænset. Man skal især være opmærksom på vandingsbehovet, som dog kan minimeres på forskellige måder, bl.a. ved at mindske fordampningen, og urtepotteskjulere optimerer vandhusholdningen og beskytter mod fordampning som følge af vind og opvarmning.

Mere info

Man kan finde mere information om dyrkningssystemet HortilVerti på hjemmesiden www.hortiverti.dk.

Share
Lodret have

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2019 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins