I dag er det lucia dag så der bliver nok gået en masse fine optog rundt omkring på skoler m.m i dag.
Til luciadag hører også luciabrød/boller men det kræver hvis det skal være helt rigtigt at man tilsætter safran og det er desværre ikke i mit køkken i øjeblikket. Øv siger jeg bare, ikke fordi det er meget andet end en bolledej, men safran giver den fine farve.
Jeg håber i andre derude bliver inspireret til at lave luciaboller i dag 🙂

Der står dej til sidste omgang hævning nu her. Det bliver godt selvom de skulle have været klar i morges.

  • 25 g gær
  • 4 dl lunken mælk
  • 100 g smeltet smør
  • 1 æg
  • 12-13 dl hvedemel
  • 1 dl sukker
  • 1 tsk groft salt
  • 1 tsk hel safran
  • æg til pensling

Opløs gæren i den håndvarme mælk. Tilsæt resten af ingredienserne og ælt grundigt. Hold noget af melet tilbage. Det er vanskeligt at sige, hvor meget der præcist skal til. Der må hellere være for lidt end for meget i. Dejen er klæbrig, og det skal den være.

Sæt dejen til hævning et køligt sted, til den er hævet flot op. Herfra kan man så forme den, til hvad det skal være.

Generelt skal bagværket hæve lunt anden gang. Det skal pensles med æg, så snart det er formet på pladerne, og inden man sætter det til hævning, og så skal det bage ved 200 grader i forbløffende kort tid.

Luciabollerne formes enten i de traditionelle former eller efter fri fantasi, som kringler, snegle, kuser eller fugle. Fugle er en knude, hvor man klipper halen op, så den stritter, klipper et lille næb og sætter korender i som øjne

Share
Luciadag og boller
Tagged on:         

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2017 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins