Da mine forældre for noget tid siden købte en hel del okse kød, fik vi en pæn stor portion af alt mulig blandet.
Så for at det ikke går hen og bliver kedeligt må vi jo spise af det løbende.
Denne gang blev det til en klassisk suppe ala min mor, men det er en mormor suppe.
Den luner godt og har en god smag.

Oksekødssuppe:
ca. 1,3 kg. oksebryst
3 kraftben
porretoppe fra et bdt. porrer, godt skyllet
top fra knoldselleri, godt skyllet
8 mini gulerødder, skrællet og skåret i grove stykker
2 pastinakker, skrællet og skåret i grove stykker
3 ml. størrelse løg, pillet og skåret i grove stykker
2 spsk. groft salt
15 hele peberkorn

Derudover:
4 porrer –(egen avl) da toppene bruges til suppen, renses foden godt og skæres i tynde ringe på skrå.
1 helt(hjemmedyrket mini) knoldselleri, rengjort og skåret i små tern
10 mini(egen avl) gulerødder, skrællet og skåret i små tern
2 store pastinakker(egen avl), skrællet og skåret i små tern
Vand

Kom oksebryst, kraftben og alle grøntsagerne i en stor suppegryde.
Hæld vand ved så det dækker og tilsæt salt og hele peberkorn.
Bring det i kog, skru ned og lad det simre under låg i ca. 4-5 timer, skum for urenheder undervejs.
Når suppen er færdig tages oksebrystet op.
Benene bør ikke gives til hunde, vi gør det ihvertfald ikke da rub og stub bliver fortæret.
De gennemkogte grøntsager sorteres fra.
Suppen sigtes gennem et klæde eller en fin si, så alle urenheder sies fra.
Suppen stilles tilbage på blusset og skal nu koge i ca. 10 minutter.
Skum den nu for fedt eller stil den koldt til næste dag, så er et endnu nemmere at fjerne fedtet.
Men det er værd at huske på at alt fedt ikke behøver at skummes af, da det er med til at give smag.
Når suppen skal serveres varmes den op.
De fintsnittede grøntsager kommes i og simrer med i ca. 10 minutter, til de er møre, men stadig sprøde.

;

Til suppen hører der gerne kød eller/og melboller. Denne gang blev det dog “kun” til melboller, da der ikke var taget kød ud til kødboller.

Det er selv uden tidligere vellykkede forsøg ret simpelt at lave melboller.

80 gr smør
125 gr mel
ca. 2,5 dl vand
2 store æg eller 3 små

Smør og vand smeltes i en gryde og melet tilsættes under kraftig omrøring med et piskeris.
Eftersigende skal dejen ligne den til vandbakkelser, men det har jeg aldrig forsøgt så for mig ligner det mere starten på en opbagt sauce.
Æggene tilsættes ét af gangen, der skal piskes grundigt mellem hvert æg.
Når man har en fast dej, der kan holde faconen, smages den til med salt.
Havde jeg haft en bollesprøjte var den sikkert blevet brugt, men det har jeg ikke så der blev brugt en hånd og en teske.
En gryde med letsaltet vand bringes i til lige under kogepunktet.
Melbollerne kommes nu i gryden og skal simre 6-7 minutter.
Husk, bollerne er ikke færdige når de kommer op til overfladen – de skal have lov til at koge færdige, ellers kan man risikerer de splatter ud.
Melbollerne tages op af vandet med en hulske og køles af på en tallerken.

Når bollerne er klar og suppen er lun er man klar til at gå til bords.

Share
Mormorsuppe med melboller
Tagged on:     

One thought on “Mormorsuppe med melboller

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2017 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins