Jeg glæder mig til at det atter er dejligt at opholde sig ude, nu uden ski på.

Derfor nogle gode råd til hvad man kan have i en lille køkkenhave.

Det er en fryd at plante et frø eller en knold i jorden så man kan høste sine egne afgrøder.
Det kan godt lade sig gøre selvom, man kun har en altan og en ikke særlig stor en af slagsen, sidste år dyrkede vi tomater og vi havde da forholdsvist mange og havde vi plantet dem ud i noget større var der kommet MANGE flere, det så vi hos mine forældre som vi gav nogle planter. Vi havde langt hen på efteråret mange krydderurter og egen hindbærbusk m.m. Så det kan lade sig gøre selvom en have ville gøre oplevelsen meget større.

Så har du en stump have et bed, nogle potter på altanen er det et must at have nogle krydderurter, det kan anbefales med nogle flerårige, så man ikke behøver at så hvert år, men man kan høste hele sommeren igennem, andre krydderurter kan sås hele sommeren igennem.

Krydderurter:
Dild(har vi ikke haft stor succes med), persille(stor succes), kørvel(stor succes) såes hvert år.

Rosmarin, timian, Citronmelisse, Mynte(vokser meget og stort), Løvstikke, Salvie, estragon kan overvintre(hvis det ikke er streng vinter) og er dejlige at nippe af til salater, simreretter, urtete og i det hele taget i mad. Køb gode kraftige planter på en planteskole ( eller så dem fra frø selv). Dem fra supermarkedet skal deles, hvis de overhovedet skal blive til noget.

En lille have skal planlægges lidt.

Hvad kan du li ? Hvor megen tid kan du ofre ? Hvor meget kan du spise ? (Vi har ikke forsøgt os med andet end tomater, men de blev gode og solmodne også uden drivhus men de skal have masser af lys og sol.)

1)Radiser er hurtige og lette og pifter sommerens rygeost og røgede sild op.

2)Spinat kommer hurtigt og kan eftersåes hele sommeren.

3)Salaten bliver ofte ædt af sneglene.(det er lækkert, men det er vigtigt at skærme af for sneglene).

4)Gulerødderne slås man også mange gange om med skadedyrene.

5)Grønne asparges kommer tidligt og kan knækkes lige til skt. Hans. Køb 10 planter og vent 2 år på høsten, men så kommer de også år efter år.

6)Rødbeder er smukke og sunde. Så dem først, når jorden er lun, ellers bliver det nogle lange tynde sager. (De kan syltes. bages og mange andre ting)

7) Sukkerærter er et must, især hvis der er unger i nærheden…fryd at plukke dagens høst.

8)Bønner er min yndling. De bør udblødes et døgn inden lægning og ikke lægges før jorden er ret lun.
Stangbønner og pralbønner er bare for flotte, men kræver jo lidt plads.Så gerne buskbønner en række af gangen med en uges mellemrum, så drukner du ikke i bønner, men fordeler høsten bedre.

9)Et par Sqasch- planter giver gavmildt store afgrøder. Husk : Der er grænser for hvor meget naboerne vil aftage ! )

10)Et par forspirede kartofler i en spand, en sæk eller i jorden belønner dig med mange overlækre afkom.bMan kan købe kartoffelplantesække på trælasten. Du ska ha en stor have, hvis du ska være selvforsynende, men mindre kan gøre det. Egne nye kartofler må være noget så skønt.

Glem ikke blomsterne i køkkenhaven eller på altanen. De dufter og nogle smager også skønt. Bla Nastursier eller talerkensmækkere eller blomsterkarse er skønne i salater. Husk at luge og tynde ud, ellers kan spirerne ikke klare sig.

Hvis det er meget tørt må du vande. Vand altid i den rille, hvor du putter frø, ellers spirer de ikke.

Ps. Husk at gøde jorden, ellers sulter den!

Share
Nu kommer al livet tilbage og det begynder med spirer osv.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2019 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins