Jeg faldt over denne artikel hos Jyllandsposten.

Byggelegeplads bliver til byglejplads

Offentliggjort 05.08.11  kl. 07:23

Sprogsjusk er tegn på, at man behersker talesproget – kun udlændinge udtaler ord meget korrekt

Der er blevet forsket meget i udtalevariationer mellem eksempelvis jyder og københavnere, men Ruben Schachtenhaufen forsker i, hvorfor det samme menneske udtaler det samme ord forskelligt i forskellige kontekster. Foto: Colourbox

Og det er faktisk også meningen, skriver Politiken fredag.

Kun børn og folk, der ikke har dansk som deres modersmål, udtaler alle ord i en sætning distinkt og korrekt.

»Generelt er sjusk et tegn på, at man behersker talesproget. Og det er noget, vi skal gøre, fordi det effektiviserer kommunikationen«, siger Ruben Schachtenhaufen fra Institut for Internationale Sprogstudier og Vidensteknologi på CBS i København til Politiken. Til vinter afleverer han sin ph.d. om reglerne for sjusk i det danske talesprog.

Der er blevet forsket meget i udtalevariationer mellem eksempelvis jyder og københavnere, men Ruben Schachtenhaufen forsker i, hvorfor det samme menneske udtaler det samme ord forskelligt i forskellige kontekster.

Nyt forskningsområde

Et område, det først for nylig er blevet muligt at forske i for alvor, fordi man nu kan samle store mængder talesprog i en database og lade computeren analysere materialet.

En af hans konklusioner er, at vi sjusker med sproget, når vi gentager et ord, vi allerede har brugt tidligere i samtalen.

»Første gang, du nævner noget i en samtale, udtaler du det distinkt og tydeligt, fordi det er en ny og vigtig information. Men når du har brugt ordet nogle gange, snupper du mere og mere af. Hvis du taler om en byggelegeplads, så udtaler du det tydeligt første gang, og næste gang bliver det bare til ‘byglejplads’. Første gang man siger ordet ‘Socialdemokratiet’ udtaler man det også med syv stavelser. Men hvis vi taler om det i længere tid, bliver det reduceret til fire stavelser og udtales ‘Sjalmokratiet’«, siger Ruben Schachtenhaufen til Politiken.

Ingen enkel sag

At sjuske med sit talesprog er faktisk ikke nogen helt enkel sag. Man skal nemlig kende reglerne for, hvordan man gør.

Schachtenhaufens forskning skal først og fremmest gøre computere bedre til at håndtere det danske talesprog. Men han håber, at man også vil tage hans konklusioner til sig i sprogundervisningen af børn og unge og fokusere mere på fonetik og udtale i stedet for at være så optaget af grammatikken.

»Der er så meget fokus på grammatik, men min forskning viser, at korrekte endelser ikke er særlig vigtige, når man taler, og jeg kan heller ikke se, hvorfor det skulle være det, når man skriver. Det er en slags uvedkommende intelligenstest, man propper ind i sproget – en norm, du bruger til at vise, at du har krav på at blive hørt, fordi du kan skrive korrekt. Men der ligger ikke vigtige sproglige informationer i det. Og jeg er sikker på, at vi kunne klare os med et simplere skriftsprog«, sirger Ruben Schachtenhaufen til Politiken.

Share
Sprogsjusk eller hvad er det??

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2019 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins