Det er 4. fredag efter påske falder Store Bededag, hvilket er 3 uger før pinse. Oprindelsen for Store Bededag er at Christian V i 1686 ønskede at samle de mange bods- og bededage til een stor bededag.

Så nærmer der sig endnu en ekstraordinær fridag, forStore Bededags helt korrekte navn var “ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev varslet allerede aftenen før, ved ringning med kirkens klokker. Lyden af klokkerne var signal til, at kroer m.v. skulle lukke, og at der ikke længere måtte drives handel. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt (og ædru) i kirke, som forordningen krævede. Man skulle faste indtil gudstjenesterne – inklusive aftensang, var afsluttede, og i øvrigt afholde sig fra arbejde, rejser, leg, spil og al slags “verdslig forfængelighed.

Idémanden bag Store Bededag er Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. I løbet af sine to første år som biskop fik Bagger indført hele 3 faste- og bededage. Den midterste af dem blev lovfæstet ved en kongelig forordning d. 27 marts 1686, og placeret den fjerde fredag efter påske. På denne måde kunne Christian den Femte nå at holde Bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine riger og lande.

De fleste af os holder fast i traditionen om ”de varme hveder” men hvorfor er det lige vi spiser hveder?? Skikken med at spise varme hveder Store Bededagsaften kan dokumenteres fra midten af 1800-tallet, men er sandsynligvis ældre. Baggrunden er, at selve Store Bededag jo skulle være en arbejdsfri bede – og bodsdag. Derfor skulle bagerne også have fri, og kunne altså ikke bage brød mv. på selve dagen. Derfor bagte de hvedetvebakker aftenen før, som folk kunne købe for at spise (og evt. varme) dagen efter.

Ud over at spise hveder, er traditionen omkring Store Bededag i dag lidt anderledes, mange nyder den ekstra fridag, som altid falder fjerde fredag efter påske, men rigtig mange drager også af sted på arbejde.

Share
Store bededag

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2019 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins