Jeg har tidligere skrevet om Jim Laheys brød, og det er og bliver en succes.

Det smager godt, det kræver nærmest intet arbejde fra min side og det er super 🙂

Her følger ingredienslisten og gennemgangen som også er at finde på Politikens side som jeg tidligere har linket til.
Jeg laver altid en dobbeltportion af nedenstående så derfor bager jeg mit brød i længere tid end det oprindelige opskrift. Så laver du en mindre portion start da med 30 min. og derefter 15 min.

Ingredienser

1 g tørgær eller en klump almindelig gær på størrelse med en ært
300 g vand

400 g hvedemel

8 g salt

en gryde, der kan gå i ovnen

Tips:

Ifølge magasinet Cook’s Illustrated kan du erstatte 1/4 af væsken med lys pilsnerøl samt tilsætte en spiseskefuld eddike for at efterligne smagen af surdej. Det er snyd, men fungerer godt.

Du kan erstatte en 1/4 hvedemel eller mere med grovere melsorter.

Den høje varme i gryden sørger normalt for, at brødet ikke brænder på, når det hældes i. Men du kan drysse lidt mel i gryden, lige før du hælder dejen i, hvis du vil være på den sikre side. Dejen kan også efterhæve i en skål foret med bagepapir, hvorefter du lægger bagepapir og dej i gryden.

Sådan gør du:
Opløs gæren i vandet i en skål, og bland resten af ingredienserne i. Du skal ikke ælte, men bare vende melet med vand i 30 sekunder, indtil alt melet er vådt.

1.  Ingredienserne vendes løst sammen – den lange hævning erstatter æltning.

Dæk skålen med husholdningsfilm, og lad dejen stå på bordet i 12-18 timer – 18 timer er bedre end 12.

2.  Dejen efter 18 timer – nu har dejen dannet lange, elastiske strenge af gluten.

Hæld dejen ud på et meldækket bord. Den flyder lidt ud. Fold den et par gange med hænderne, først på den ene led, så på den anden.

3.  Dejen foldes et par gange på bordet og formes til en løs kugle.

Læg dejen op i en skål, der er smurt på indersiden, eller i et meldækket viskestykke, der foldes rundt om dejen. Lad den hæve i yderligere to timer. (Dette trin kan man nu også gøre ved at forme den til et brød og placere det på bagepapir og lade det hæve på bordet).

I mellemtiden sætter du din gryde/Römertopf i en 250 grader varm ovn – helst en tyk emalje- eller støbejernsgryde. Folk har dog med succes bagt brødet i almindelige metalgryder eller selv i en stegeso af glas med låg. Gryden skal stå i ovnen i mindst 30 minutter for at blive varm.

Tag den brandvarme gryde ud, og hæld med det samme dejen op i gryden – det kan være nødvendigt at skrabe dejen ud med en dejskraber.

4.  Dejen lempes ned i en 250 grader varm gryde eller alternativt en Römertopf – gryden med låg virker som en dampovn.

Sæt gryden/Römertopfen i ovnen med låg på, og bag i 45 minutter. Tag låget af, sænk temperaturen til 230 grader, og bag i yderligere 15 minutter. Tag brødet ud af ovnen, vip det ud af gryden og lad det afkøle på en rist i mindst to timer.
Nedenstående billeder er egne billeder.

Share
Succesbrød ala Jim Lahey
Tagged on:     

One thought on “Succesbrød ala Jim Lahey

  • februar 25, 2012 at 8:54 am
    Permalink

    det er så skønt med grydebrød, min gryde er hjerteformet fra Le Cruset, og alt for lille til at lave rigtig mad i men skønt at få hjertebrød til gæster og til livsmakkeren…

    Reply

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2019 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins