Efter 25 års uenighed skærer forskerne igennem

Zink virker mod forkølelse

Med lidt hjælp fra naturen kan du måske i fremtiden enten helt undgå en forkølelse eller afkorte forløbet med flere dage. Ny forskning viser således, at mineralet zink kan have denne gavnlige virkning. Zink findes især i kød, mælk og ost, men kan også tages som kosttilskud.

Det er en stor såkaldt sammenfattende undersøgelse, der nu dokumenterer, at zink effektivt kan bekæmpe snue. Forskerne har analyseret resultater af i alt 15 undersøgelser fra forskellige lande med 1.360 forsøgspersoner.

Når personer med zinkmangel får tilskud, stiger antallet af T-lymfocyter i blodet, så modstandskraften over for infektioner forbedres.

– Vores studie styrker beviset for, at zink kan anvendes som en egentlig behandling mod forkølelse, siger undersøgelsens leder, lægen Meenu Singh, Post Graduate Institute of Medical Education and Research i Indien.

Forskeren gør dog opmærksom på, at man endnu ikke har noget præcist svar på, hvor meget zink man skal indtage daglig for at opnå den ønskede effekt. Det kræver yderligere forskning, før man kan komme med en helt sikker anbefaling.

– Vi har interesseret os for zink og forkølelse i 25 år, og hidtil har der ikke været enighed blandt forskerne. Så derfor er det da dejligt, at den samlede analyse fra Cochrane Institute skærer igennem og konkluderer, at zink-tilskud, fx sugetabletter, rent faktisk afkorter varigheden af forkølelse en smule, hvis behandlingen påbegyndes straks, man mærker symptomerne. Desuden mener forskerne, at børn kan forebygge forkølelse og få færre sygedage, siger læge og foredragsholder Jerk W. Langer, som har skrevet flere bøger om kosttilskud.

Lægen advarer dog mod at fylde sig ukritisk med zink-piller:

Nøje doser

– Jeg anbefaler ikke, at man nu begynder at fylde sig med zink ud over det, som er i den daglige vitaminpille. For man skal tage ganske høje doser og væsentligt mere end de få milligram, som der findes i vitaminpiller er i de sugetablet-præparater, der sædvanligvis forhandles herhjemme. Og det kan fremkalde en generende metalsmag i munden.

I værste fald kan det være direkte skadeligt at tage zink i længere tid, da zink da kan føre til mangel på mineralet kobber. Så svækkes immunforsvaret, og så er man jo lige vidt, siger Jerk W. Langer.

Ifølge lægen handler det stadig i høj grad om at beskytte sig mod forkølelsesvirus:

– Den klart mest effektive måde at undgå forkølelse er stadigvæk at vaske sine hænder tit, samt lade være med at indånde virus fra sine nysende omgivelser, siger han.

Læge Charlotte Bech, der herhjemme forsker i kosttilskud, er enig i, at man bør tage zink-tilskud med fornuft:

Vær forsigtig

– Man bør være forsigtig med at spise for meget zink. Store doser af zink kan hæmme optagelsen af kobber og kan hæmme kroppens evne til at udnytte jerndepoterne. Zink som enkeltmineral bør derfor kun tages i kortere perioder. Det er meget sundere at spise sig til zink.

Zink findes især i bl.a. kød, æg, mælk, hvedekim, hvedeklid, fuldkornshvede, ølgær, græskarkerner, solsikkekerner, nødder, bønner, ærter, linser, ananas, kartofler, rødbeder og gulerødder, siger læge Charlotte Bech, forfatter til lægebøgerne ‘Godt og sundt’.

Share
Zink hjælper mod forkølelsen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Copyright © 2019 etlivpaalandet.dk. All Rights Reserved.  WordPress Plugins